Αξιοθέατα

Το ιερό νησί των Δωδεκανήσων έχει εδώ και χρόνια εξελιχτεί σε κοσμοπολίτικο, σοφιστικέ προορισμό, διατηρώντας παράλληλα τη μυστικιστική ατμόσφαιρα.
Οι Έλληνες και ξένοι ( κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι ) επισκέπτες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκλεκτικοί, χαμηλών τόνων, με τάσεις εσωτερικής αναζήτησης, αλλά όχι απομόνωσης. Eίναι αλήθεια πως όταν σκέφτεσαι «Πάτμος», τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι η Αποκάλυψη, ο μυστηριώδης Ιωάννης και φυσικά η Ιερά Μονή Πάτμου, που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού. Ναι, αλλά μετά; Αυτό είναι η Πάτμος; Η απάντηση είναι «όχι». Αλλά πρέπει να της επιτρέψεις να σου αποκαλυφθεί, για να καταλάβεις ότι η Πάτμος δεν είναι απλά το «νησί της Αποκάλυψης», αλλά ένα νησί σκέτη αποκάλυψη.

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα πανέμορφα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς κατα την παραμονή του στο νησί μας

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το περίφημο σπήλαιο όπου ο εξόριστος Ιωάννης το 95 μ.Χ. έγραψε, σύμφωνα με την παράδοση, το πιο λειτουργικό και εσχατολογικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, έγινε μεγάλο προσκύνημα.
Βρίσκεται στο μέσον περίπου του δρόμου που οδηγεί από το λιμάνι προς τη Χώρα. Τον Ιωάννη βοήθησε στη συγγραφή, ο Πρόχορος, ο οποίος δήλωνε μαθητής του.
Στο βράχο θεωρείται πως υπάρχει το αποτύπωμα του Ιωάννη.
Ο βράχος της οροφής έχει τρεις σχισμές οι οποίες εμφανίστηκαν όταν ακούστηκε η φωνή του Θεού και συμβολίζουν την τριπλή υπόστασή του.

Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Η μονή είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού πάνω από τη Χώρα και περιβάλλεται από πέτρινη οχύρωση. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο το 1088 και περιλαμβάνει κτίρια και έργα τέχνης διαφόρων περιόδων.

Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

Η Πατμιάδα του Γένους Εκκλησιαστική Σχολή ιδρύθηκε το 1713 από τον Πάτμιο Κληρικό, Μακάριο Καλογερά. Η Σχολή λειτουργεί σήμερα ως οικοτροφείο με μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βαφτιστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Στην παραλία του Αγίου Θεολόγου στη Σκάλα σώζονται μέχρι σήμερα περιφραγμένα ερείπια του βαφτιστηριού όπου βαφτίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι κι έγιναν στρατιώτες του Χριστού.

Αρχοντικό Σημαντήρη

Βρίσκεται δίπλα στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα και πρωτοοικοδομήθηκε το 1625 από Σμυρνιούς. Στο εσωτερικό του θα δείτε βαριά έπιπλα, συλλεκτικά αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής και ρωσικές εικόνες 14ου και 15ου αιώνα.

Αρχοντικό Νικολαΐδη

Εδώ θα αποκομίσετε μια εικόνα του πώς ήταν μορφολογικά και κατασκευαστικά τα σπίτια των οικονομικά εύρωστων κατοίκων της Πάτμου.

Μύλοι

Οι τρείς μύλοι που δεσπόζουν στη Χώρα ανακαινίστηκαν από Ελβετό χορηγό και ο ένας από αυτούς προορίζεται για κανονική χρήση.

Ο βράχος της Καλικατσού

Πρόκειται για έναν επιβλητικό βράχο στην παραλία της Πέτρας και στον οποίο έχουν ζήσει πολλοί ασκητές. Σύμφωνα με το μύθο, από το βράχο ξεκινάει ένα τούνελ που οδηγεί σε μια μυστική πόρτα στη Μονή Ιωάννη Θεολόγου.

© Stefanos Katsaros 2024 · All Rights Reserved · Supported by Michael Atsas

This is a staging enviroment